Te Beleven

De douvevallei is de ideale uitvalsbasis naar...


Heuvelland : toerisme Heuvelland heeft heel wat te bieden


Poperinge


Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Midden in die drukte stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een Clubhuis.  Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de "Grote Oorlog" in de Westhoek :  het Talbot House.

Ieper


Een indringende tentoonstelling over hoe de Westhoek de Eerste Wereldoorlog heeft beleefd en overleefd. Op een virtuele manier reconstrueert dit museum heel overtuigend de oorlogssfeer. Met behulp van kleine details vorm je jezelf een beeld van de onbekende soldaat.

Iedere avond wordt om 20u stipt sinds 1928 de "Last Post" geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort.

Andere stille herinneringen : Pool of Peace , de loopgraven van Bayernwald, de commandobunker te Kemmel, Irish Tower te Mesen, bunkers van Lettenberg, "Commonwealth" begraafplaatsen 

 


Watou

 

Elke zomer opnieuw slaat het Kunstenfestival van Watou haar tenten op in het gelijknamige kunstdorpje aan de Franse grens. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, kunstwerken uit binnen- en uit buitenland strijken er neer en vormen een bijzonder kunstenparcours.

 De vijf 'bergen van Frans-Vlaanderen'  vormen het bewijs en weerleggen meteen de opvatting dat deze streek volkomen vlak zou zijn. 

In hun vele kroegen ontvangen de erg authentieke maar evenzeer sympathieke Vlamingen iedereen met open armen. 

Locatietheater is hét kenmerk van Spots op West. Tientallen groepen spelen een voorstelling in een theaterzaal, loods, schuur, stal, kerk, crypte, café, feestzaal of in open lucht…

Spots op West vindt plaats in Westouter, een klein dorp aan de Franse grens in de Westhoek, een regio met één en al natuur, rust, West-Vlaamse bergen en de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

Westhoek KD's

Kinderen kunnen er ten volle aan hun trekken komen en op een speelse wijze de streek verkennen.

Ook nog voor de kids: landschapspark De Kosmos, speelplein Westouter, kinderbrouwerij Reningelst, ezelpad

Muziekcentrum en Festival

 

Dranouter Festival


Westhoek, van de bergen tot de zee : altijd iets te beleven !

 

Rijsel, Bailleul, diverse relicten van de eerste wereldoorlog, zetellift, lokale  wijnbouwers Entre-Deux-Monts , De Monteberg

 

Het domein  Marguérite Yourcenar is op wandelafstand bereikbaar. 

 


In de onmiddellijke omgeving vind je wandel- en fietsknooppunten, geocaching, rolstoelwandeling en buggywandling. Vakantiewoning De Douvevallei ligt tussen knooppunten 60 en 62.

 

Gent Wevelgem In Flanders Fields

met start te Ieper

Overnachten kan in vakantiewoning De Douvevallei waar Gent Wevelgem voorbij passeert !